Friday 11 November 2011

„П Р А Е Х И Д Н О” ТЕАТРАЛЕН РАЗКАЗ ОТ И ЗА РЕДКИТЕ ВИДОВЕ В ПРИРОДАТА И ОБЩЕСТВОТО



На 16-ти, 17-ти и 18-ти ноември ви очакваме в студио Suspacious (ул. „6-ти септември“ No. 13)Представлението е програмирано да се изиграе  10 пъти, затова не отлагайте, а си вземете билет днес! 

"Божеее, колко съм важна, неповторима, може би единствена. Ммммда. Не, това не е суета, прекалено земна съм, за да съм суетна, знам, че съм дебела, трътлеста и с дълъг нос, но знам, че съм важна, това е исторически факт. Аз съм доказателство, че нищо не започва от сега!”

(Из „Праехидно“, текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова)

  
„Праехидно“ е театрален лабиринт от неочаквани въпроси, който работи по станалата запазена марка на „36 маймуни“ формула на провокацията – представяне на съвременен драматургичен текст в несценично пространство. Всъщност, част от публиката вече познава текста на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, написан в рамките на „ПроТекст: Произведено в България“ през 2010 г., от пърформанс-четенето му в Националния природонаучен музей същата година. Този път обаче, „Праехидно“ се поставя като самостоятелен театрален спектакъл. Верни на маймунските си традиции,  екипът отново избра пространство, което не е театрално и е далеч от класическата „черна кутия“ – този път това е залата с белите платна на Suspacious.  

„Праехидно“ разказва една възможна история с двама глави герои. Проехидната, древен, интелигентен бозайник, с голям нос, мека козина и твърди бодли, броди в търсене на други от своя вид. Тя вероятно е живяла на земята още по времето, когато е имало динозаври, но днес е застрашена от изчезване. Обещаващият професор по математика, Тед Качински, на когото се възлагат надежди за шеметна научна кариера, се отказва от науката и започва своите бомбени акции. Те имат за цел да защитят човешката свобода и достойнство, заплашени от развитието на технологиите и индустриалното общество (виж Манифеста на Тед Качински, Unabomber Manifesto).


Текстът на пиесата се отличава със своята пъзелоподобна структура, която не се съобразява с повелите на традиционната драматургия и вместо да разчита на диалог между героите, преплита фрагменти от няколко сюжетни линии. Още по-забележителен е изборът на теми – взривоопасна смес от екология и тероризъм, поставяща важни, актуални въпроси за размисъл.


За да опознаете по-добре света на „Праехидно“ и да научите подробности за нанотехнологиите, проектът за космическия асансьор, Нова Гвинея и авторите на текста, посетете специално създадения блог на постановката на www.praehidno.wordpress.bg


Очакваме ви!


Премиера:
16.11 от 19.30 ч.,
17.11 от 20.30 ч. (част от програмата на Фестивал за свободен театър)
18.11 от 19.30 ч.

екип ПРАЕХИДНО

текст: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
режисьор: Гергана Димитрова
асистент-режисьор: Петко Стоянов
сценограф: Елена Шопова
авторска музика: Тодор Стоянов - Аmbient Аnarchist
видео арт:, Любомир Драганов, Камен Димитров, Владислав Илиев- Phormatik Visual lab. и Никола Налбантов
озвучаване: Ясен Тошев
участват: Елена Атанасова, Надежда Панайотова, Богдан Казанджиев, Петър Мелтев
координация на проектa: Културна фондация А25

Благодарим специално на Камен Димитров за помощта  за реализацията на видео концепцията, на Надя Никова за блога, на Унгарския културен институт, на Сатиричния театър  и на всички доброволци и приятели, които ни помагат!


времетраене: +/- 90 минути

следващи дати: 9.12 и 10.12, 17.12, 18.12.2011, 10, 13, 29.01.2012

къде: Suspacious - ул.“ 6-ти септември“ 13



Билети се продават в мрежата на www.ticketstream.bg, както и в Suspacious, 2 часа преди всяко представление. Цена – 10 лева. За ученици и групи (над 5 билета) - 8 лева. Билети с намаление могат да бъдат закупите от всички офлайн каси на Ticketstream, както и на място.


За допълнителна информация, снимки и интервюта, моля свържете се с Кремена Христова или Павлина Дублекова на info@a25cultfound.org или на телефон +359 878 257 966


Проектът е финансиран от Министерство на културата и Столична програма “Култура” на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата.




No comments: